Χρήσιμες συμβουλές για τη νέα μαμά

Κάθε γυναίκα έρχεται σε μια σύγκρουση συναισθημάτων όταν γίνεται μαμά, κυρίως γιατί από τη μια αποκτάει άλλον έναν ρόλο στη ζωή της και από την άλλη έχει το άγχος πως δεν θα τα καταφέρει να ανταπεξέλθει.

Καθώς, λοιπόν, αυτή η νέα μαμά ξεκινάει μια καινούρια «δουλειά», υπάρχουν ορισμένα σημεία/ συμβουλές που μπορούν να την βοηθήσουν, ή ακόμα και να της δώσουν το κίνητρο να βελτιωθεί περαιτέρω.

Αρχικά, κάθε νέα μαμά θα πρέπει να ξέρει πως έχει πολύ χρόνο για να περάσει με το μωρό, κάτι που είναι καλό, καθώς έχει περιθώρια για «λάθη» τα οποία, όμως, μπορεί να μάθει να διορθώνει. Έτσι, ο χρόνος αυτός μπορεί να καλυφθεί με αγκαλιές, που αποτελούν κάτι θεραπευτικό και για τις δύο μεριές.

Όσον αφορά, τώρα, το βασικό σημείο, αυτό του θηλασμού, η υπομονή είναι η καλύτερη συμβουλή, καθώς, ειδικά τον πρώτο καιρό, ο θηλασμός μπορεί να είναι δύσκολος. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το μητρικό γάλα δεν συγκρίνεται με τίποτα κι έτσι αξίζει η αναμονή/ υπομονή.

Είναι γνωστό πως όταν έρχεται το πρώτο παιδί στο σπίτι γίνεται η άμεση και μοναδική προτεραιότητα. Κάτι που είναι εν μέρει λάθος. Κι αυτό γιατί και η νέα μανούλα χρειάζεται να φροντίζει τον εαυτό της, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει και στη φροντίδα του μωρού. Έτσι, το πολύ νερό, το καλό φαγητό, οι φίλοι και κυρίως ο ύπνος πρέπει να ξαναμπούν στην καθημερινότητα σου. Αν πάλι, χρειάζεσαι λίγο παραπάνω χρόνο με την οικογένεια σου, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να πεις και κάποιο «όχι».

Κάτι εξίσου σημαντικό είναι το άγχος που υπάρχει για μικροπράγματα, όπως το να είναι καθαρό το σπίτι, ή να χάσεις τα περιττά κιλά και να επανέλθεις στα φυσιολογικά σου. Σημασία έχει να θυμάσαι πως όταν ένα νέο πρόσωπο μπαίνει στην οικογένεια και στο σπίτι, σημασία έχει η περιποίησή και η αγάπη προς αυτό και όχι προς το σπίτι.

Αλλά δεν είστε μόνες σας. Βάλτε στο παιχνίδι και τον μπαμπά, ώστε να βοηθήσει με τον δικό του μοναδικό τρόπο στην ανάπτυξη του μωρού, αλλά και να σας «ελαφρύνει» όταν πραγματικά το χρειάζεστε.

Τέλος, το πιο σημαντικό από όλα είναι η βοήθεια. Καμία γυναίκα δεν ξέρει πώς να μεγαλώσει ένα μωρό, ούτε υπάρχει «σωστός» ή «λάθος» τρόπος σε αυτό. Η βοήθεια των άλλων είναι καθοριστική, αρκεί να ξέρουμε να τη ζητάμε. Είτε αφορά τη φροντίδα του μωρού μας είτε αφορά τη δική μας ψυχολογία. Πιο συγκεκριμένα, η επιλόχειος κατάθλιψη είναι κάτι φυσιολογικό σε τέτοιες περιπτώσεις και καθόλου σπάνιο φαινόμενο. Κάτι για το οποίο υπάρχει λύση, αρκεί να την αναζητήσουμε.

Photo: Medela

Νικόλ

Αγαπάω τα αστυνομικά βιβλία και τα ωραία κάδρα. Φωτογραφίζω τους πάντες και τα πάντα ενώ απολαμβάνω φαγητά, γλυκά και κλασικές ταινίες. Λατρεύω τη Θεσσαλονίκη, όπου ζω και ξεχωρίζω από τις κατσαρές μου μπούκλες.

Χωρίς σχόλια

Το σχόλιο σας