O σίγουρος δρόμος ανανέωσης και λάμψης

Με την πάροδο του χρόνου το δέρμα μας δέχεται την επίδραση μιας πληθώρας ενδογενών και εξωγενών παραγόντων, με αποτέλεσμα αναπόφευκτα να αλλοιώνεται η υφή και η ποιότητά του.

Ως σχετικά πρόσφατα ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστούν οι αλλοιώσεις αυτές ήταν το βαθύ χημικό peeling και η δερμοαπόξεση με κρυστάλλους, τα οποία, όμως, αντιμετώπιζαν μόνο τις επιφανειακές στοιβάδες του δέματος (δηλ. την επιδερμίδα) και όχι το υποκείμενο χόριο. Το αποτέλεσμα, έτσι, ήταν παροδικό και απαιτούσε συνεχείς επαναλήψεις προκειμένου να διαρκέσει.

Το CO2 laser, αντίθετα, δρα τόσο στην επιδερμίδα, εξαχνώνοντάς την, όσο και στο βαθύτερο χόριο, όπου ενεργοποιεί τους ινοβλάστες προς παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, ουσιών που κάνουν το δέρμα μας πιο λαμπερό, σφριγηλό και νεανικό.

Ως πρόσφατα το βασικό μειονέκτημα του εν λόγω laser ήταν ότι είχε μεγάλη περίοδο ανάρρωσης, αφού το ερύθημα (η ‘κοκκινίλα’) διαρκούσε 15-20 ημέρες, διάστημα κατά το οποίο ο/η ασθενής έπρεπε αυστηρά ν’ αποφεύγει τον ήλιο και συνεπώς σε πολλές περιπτώσεις απείχε για ένα εύλογο διάστημα από τις καθημερινές του δραστηριότητες.

Με την έλευση μιας νέας τεχνολογίας, του ‘κλασματικού’ (fractional) laser αυτό που επιτυγχάνεται είναι οι ακτίνες του laser να χωρίζονται σε πολλές λεπτές δέσμες που κάνουν κλασματική σάρωση της επιφάνειας του δέρματος, αφήνοντας ενδιάμεσα νησίδες ‘υγιούς’ δέρματος. Οι νησίδες αυτές του άθικτου δέρματος επάγουν την ταχύτερη επούλωση του γειτονικού ‘τραυματισμένου’ δέρματος, με αποτέλεσμα η διαδικασία της επούλωσης να συμβαίνει τόσο από κάτω, όσο και από τα πλάγια, μειώνοντας έτσι κατά πολύ το χρόνο ανάρρωσης.

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ
Η θεραπεία αποσκοπεί στο να βελτιώσει την υφή του προσώπου, δηλαδή το θαμπό δέρμα, τους ανοικτούς πόρους, τις μικρές δυσχρωμίες (κηλίδες- φακίδες) και τις πολύ λεπτές ρυτίδες. Κύριες ενδείξεις αποτελούν επίσης οι ουλές ακμής, οι τραυματικές ουλές και οι ραγάδες στο υπόλοιπο κορμί μας.

ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ- ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Συνήθως αρκεί η απλή επάλειψη με αναισθητική κρέμα 30’ προ της θεραπείας, η οποία είναι απλή και διαρκεί 15-20’.

ΑΝΑΡΡΩΣΗ
Την ημέρα της θεραπείας και την επομένη θα αντιμετωπίσετε μιαν σχετική ερυθρότητα, η οποία συνήθως υποχωρεί μετά από 3-4 ημέρες, αναλόγως των ενδείξεων και του πρωτοκόλλου που έχει εφαρμοστεί.
Η αίσθηση θερμότητας και καύσου που θα έχετε στο πρόσωπό σας διαρκεί λίγες ώρες μετά από κάθε συνεδρία και υποχωρεί την επόμενη μέρα, οπότε και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε make-up. Επίσης, συστήνεται η χρήση αναπλαστικής κρέμας για 20 ημέρες και αντηλιακού για το ίδιο διάστημα.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Τα αποτελέσματα φαίνονται άμεσα και βελτιώνονται συνεχώς κατά την διάρκεια των πρώτων 3-4 εβδομάδων μετά από κάθε συνεδρία, ενώ για ιδανικότερα αποτελέσματα συστήνεται η επανάληψη των συνεδριών σε τακτά διαστήματα (μια/ μήνα)

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
Το βασικό πλεονέκτημα του fractional CO2 laser είναι ότι συνδυάζει μεγάλη αποτελεσματικότητα με μικρό χρόνο ανάρρωσης.

Ευάγγελος Ακτσαλής

Γεννήθηκα, μεγάλωσα και σπούδασα Ιατρική στη Θεσσαλονίκη. Πριν πεθάνω σε αυτήν, πρόλαβα και φυγοκεντρήθηκα στην Κρήτη για Αγροτικό, στην Αγγλία και την Αθήνα για ειδίκευση στην Πλαστική Χειρουργική και στην Ιταλία, την Ισπανία και το Βέλγιο για εξειδίκευση πάνω σε αυτό που με αρέσει να κάνω περισσότερο, την Αισθητική Χειρουργική προσώπου και μαστού. Μάρτυς μου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πλαστικής, Επανορθωτικής & Αισθητικής Χειρουργικής (E.B.O.P.R.A.S.), του οποίου είμαι διπλωματούχος από το 2011. Από το 2012 διατηρώ ιατρεία σε Θεσσαλονίκη (εξ ου και Ηρακλής) και Σέρρες (άριστος ακανές). Οι δυο μου κόρες είναι η αξεπέραστη πηγή έμπνευσης σε ό, τι κάνω.

Χωρίς σχόλια

Το σχόλιο σας