Έλλειψη ενζύμου G6PD: Ναι ή όχι στις βιταμίνες C & E;

Όλοι γνωρίζουμε πως οι βιταμίνες είναι ωφέλιμες για την υγεία μας. Συχνά όμως άτομα που έχουν ανεπάρκεια ενζύμου G6PD αναρωτιούνται αν η λήψη τους είναι ασφαλής για αυτούς.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Τι είναι το G6PD; Το G6PD είναι ένα ένζυμο που συμβάλει στο να παραμείνει η γλουταθειόνη σε ανηγμένη μορφή (reduced form GSH) και είναι διαθέσιμη για τους μεταβολικούς δρόμους που περιλαμβάνουν την αναγέννηση των βιταμινών C και Ε, αφού αυτές επιτελέσουν τις αντιοξειδωτικές λειτουργίες τους, στον οργανισμό. Η έλλειψη του ενζύμου, μπορεί να προκαλέσει, στα πάσχοντα άτομα, καταστροφή του τοιχώματος των ερυθρών αιμοσφαιρίων και διαφυγή του περιεχομένου τους, μια διαδικασία γνωστή ως “αιμόλυση” .

Άτομα με ανεπάρκεια του ενζύμου G6PD είναι πολύ ευαίσθητα σε τροφές με έντονη οξειδωτική ικανότητα, όπως τα κουκιά, η ασπιρίνη και αντιβιώσεις με βάση την κινίνη. Η πιο κοινή εκδήλωση τοξικότητας είναι αιμολυτική αναιμία.

Ποιος έχει ανεπάρκεια του ενζύμου G6PD; Είναι μια γενετικά καθορισμένη κατάσταση, κληρονομείται δηλαδή από τους γονείς μας και έχει διαβαθμίσεις ως προς την βαρύτητα της.

Συχνά αναφέρεται πως άτομα με έλλειψη G6PD πρέπει να είναι προσεκτικά στην κατανάλωση κάποιων βιταμινών όπως βιταμίνη C. Τι ισχύει όμως πραγματικά;

Η επιστημονική βιβλιογραφία διαπιστώνει ότι η βιταμίνη C μπορεί να προκαλέσει ρήξη των ερυθροκυττάρων (αιμόλυση) σε ενήλικες με ανεπάρκεια του ενζύμου G6PD μόνο μετά από εξαιρετικά υψηλές δόσεις.

Δεν υπάρχουν αναφορές για αιμόλυση, σε άτομα με ανεπάρκεια του ενζύμου G6PD και δόσεις βιταμίνης C έως 6 γραμμάρια ανά ημέρα, δηλαδή περίπου 7 φορές πάνω από το ανώτατο όριο.

Επιπροσθέτως υπάρχουν αρκετές αναφορές για την Βιταμίνη Ε, ότι σε άτομα με ανεπάρκεια G6PD καθημερινές από στόματος δόσεις από 400 έως 800 IU μειώνει την τάση των ερυθρών κυττάρων για αιμόλυση, δρα δηλαδή προστατευτικά.

Με απλά λόγια: Η λήψη βιταμίνης C είναι ασφαλής σε άτομα με ανεπάρκεια ενζύμου G6PD, ενώ υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης Ε από 400 έως 800 IU μπορεί να είναι χρήσιμα στα άτομα με ανεπάρκεια του ενζύμου G6PD.

Βασίλης Βασιλείου

Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη, έπαιξα μπάλα στην αυλή της Αγίας Σοφίας, μπάσκετ στην Ικτίνου. Αγαπώ τα ταξίδια, ιδιαίτερα όσα δεν έχω κάνει ακόμα, το Ασύρτικο Σαντορίνης, το Côte-d'Or και το Barolo. Έχω τερματίσει Ironman Triathlon Full Distance και όταν δεν εργάζομαι στο φαρμακείο μου, στην οδό Μητροπόλεως 113 στη Θεσσαλονίκη, θα με πετύχετε να προετοιμάζομαι για τον επόμενο, κατά πάσα πιθανότητα αδιανόητο, αθλητικό στόχο.

Χωρίς σχόλια

Το σχόλιο σας