Αφιέρωμα τριχόπτωση: μάθε όσα χρειάζεσαι

Η τριχόπτωση είναι μια πολύ συχνή πάθηση και επηρεάζει αρκετούς ανθρώπους σε κάποια στιγμή στη ζωή τους.  Οι αιτίες της τριχόπτωσης ποικίλουν και μπορούν να οφείλονται σε:

  • Ανδρογενετικής τριχόπτωση, η οποία παρατηρείται σε άνδρες και γυναίκες, αλλά είναι περισσότερο έντονη στους άνδρες.
  • Ασθένειες του θυρεοειδούς, αναιμία, ανεπάρκεια πρωτεΐνών, χημειοθεραπεία, και τα χαμηλά επίπεδα της αμινοξέων, βιταμινών και ψευδαργύρου, μπορεί να προκαλέσουν απώλεια μαλλιών.

Η Γυροειδής αλωπεκία είναι μια μορφή τριχόπτωσης που προκαλείται από την αυτοάνοση καταστροφή των θυλάκων των τριχών σε συγκεκριμένες περιοχές του δέρματος.

Ποιες είναι οι αιτίες και οι παράγοντες κινδύνου για τριχόπτωση;

Οι περισσότεροι τύποι τριχόπτωση δεν σχετίζονται με κάποια συστηματική ασθένεια, ούτε με την  κακή διατροφή ένα συχνό παράγοντα. Τα μαλλιά μπορεί απλά να είναι λεπτά ως αποτέλεσμα γενετικών παραγόντων και της συνολική διαδικασία γήρανσης. Πολλοί άνδρες και γυναίκες πιθανώς θα παρατηρήσουν ήπια φυσιολογική αραίωση των μαλλιών που αρχίζει στη δεκαετία των ’30 και των ’40. Στρες, ορμονικές αλλαγές, όπως αυτές της εγκυμοσύνης, της εφηβείας, και η εμμηνόπαυσης μπορεί να προκαλέσουν απώλεια μαλλιών, καθώς επίσης -όπως αναφέραμε- ασθένειες του θυρεοειδούς, και η ανεπάρκεια σιδήρου.

Ποιοι γιατροί είναι ειδικοί στη θεραπεία της τριχόπτωσης;

Οι δερματολόγοι είναι οι γιατροί που ειδικεύονται σε προβλήματα του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών και μπορεί να προσφέρουν πιο εξειδικευμένη διάγνωση και τη θεραπεία της απώλειας μαλλιών. Μερικές φορές, μια βιοψία του τριχωτού της κεφαλής μπορεί να είναι απαραίτητη.

Τι θεραπείες υπάρχουν;

Για να επιβραδυνθεί η τριχόπτωση, υπάρχουν αποτελεσματικές επιλογές θεραπειών. Αυτές περιλαμβάνουν φάρμακα όπως η Μινοξιδίλη, και η Φιναστερίδη.

Μινοξιδίλη: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άνδρες και γυναίκες. Είναι διαθέσιμο σε διάλυμα 2% και 5% καθώς και σε αφρό. Είναι συμαντικό να γίνεται πιστή εφαρμογή δύο φορές την ημέρα για ένα τρίμηνο.

Η φιναστερίδη ανήκει σε μια μια κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται αναστολείς της 5-α-αναγωγάσης. Βοηθούν στην μείωση της τριχόπτωσης αναστέλλοντας τη δράση των φυσικών ορμονών στο τριχωτό της κεφαλής.

Μια ομάδα νέων φάρμακα ονομάζονται ανάλογα προσταγλανδίνης και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε άνδρες και γυναίκες. Αρχικά χρησιμοποιήθηκαν στη θεραπεία του γλαυκώματος, στην πορεία για την αισθητική αναβάθμιση των βλεφαρίδων. Στο τριχωτό της κεφαλής επιμηκύνει τη φάση αναγέννησης (ενεργός φάση) της ανάπτυξης των μαλλιών. Χρησιμοποιούνται σε ειδικές αναμίξεις μαζί με μινοξιδίλη, δυσικά μόνο από φαρμακεία με κατάλληλη εξειδίκευση κι εργαστήριο.

Με την ανάπτυξη και την των μαλλιών συνδέονται επίσης και τα θειούχα αμινοξέα, μεθειονίνη, κυστεινη, κυστίνη, βιταμίνες όπως η Βιοτίνη, καθώς και ο ψευδάργυρος. Αυτό συμβαίνει διότι το κύριο συστατικό των μαλλιών κατά 90% αποτελείται από κερατίνη, σε μαλακή μορφή, μια πρωτεΐνη στην οποία οφείλεται η δομή και αντοχή του στελέχους της τρίχας.

Η μεθειονίνη βοηθά στην καταπολέμηση της τριχόπτωσης λόγω της ικανότητάς της να σχηματίζει θειώδες αλυσίδες, οι οποίες με τη σειρά τους συνδέονται μεταξύ τους, η μεθειονίνη είναι σε θέση να ενισχύσει τη δομή της τρίχας.

Η κυστίνη που παρέχει το 15% του θείου της τρίχας παίζει σημαντικό ρόλο στη δομή των μαλλιών καθώς μαζί με τα αμινοξέα μεθειονίνη, κυστεϊνη, λεύκινη, σερίνη, γλυκίνη, θρεονίνη και ορισμένα ιχνοστοιχεία όπως ψευδάργυρο, σελήνιο, σίδηρο, χαλκό, ασβέστιο.

Η βιοτίνη η «βιταμίνη της ομορφιάς», ενεργοποιεί τον μεταβολισμό των πρωτεϊνικών αμινοξέων στις ρίζες των μαλλιών.

Θα χρειαστεί κάποια συνέπεια στη θεραπεία, καθώς τα πρώτα αποτελέσματα θα εμφανιστούν μετά από 4 εβδομάδες, όταν τα επίπεδα των αμινοξέων και των μετάλλων ανέβουν στον οργανισμό, τα αποτελέσματα της θεραπείας όμως θα σας εντυπωσιάσουν.

Βασίλης Βασιλείου

Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη, έπαιξα μπάλα στην αυλή της Αγίας Σοφίας, μπάσκετ στην Ικτίνου. Αγαπώ τα ταξίδια, ιδιαίτερα όσα δεν έχω κάνει ακόμα, το Ασύρτικο Σαντορίνης, το Côte-d'Or και το Barolo. Έχω τερματίσει Ironman Triathlon Full Distance και όταν δεν εργάζομαι στο φαρμακείο μου, στην οδό Μητροπόλεως 113 στη Θεσσαλονίκη, θα με πετύχετε να προετοιμάζομαι για τον επόμενο, κατά πάσα πιθανότητα αδιανόητο, αθλητικό στόχο.

Χωρίς σχόλια

Το σχόλιο σας