Φροντίστε το διαβητικό πόδι

Οι ασθενείς με διαβήτη μπορούν να αναπτύξουν πολλά διαφορετικά προβλήματα των ποδιών, τα οποία αν και φαίνονται απλά, μπορεί να επιδεινωθούν και να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές.

Τα προβλήματα στα πόδια συμβαίνουν πιο συχνά όταν υπάρχει βλάβη των νεύρων, που ονομάζεται επίσης νευροπάθεια. Σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να υπάρχει τσούξιμο, πόνος, αδυναμία στο πόδι καθώς επίσης και απώλεια της αίσθησης με αποτέλεσμα να προκαλούνται τραυματισμοί χωρίς ο ασθενής να το αντιλαμβάνεται. Πιθανή επιπλοκή του διαβήτη είναι ακόμα η κακή ροή του αίματος καθώς και αλλαγές στο σχήμα των ποδιών ή των δάχτυλων των ποδιών που μπορούν επίσης να προκαλέσουν προβλήματα. Ας τα δούμε πιο αναλυτικά.

Νευροπάθεια

Η διαβητική νευροπάθεια μπορεί να μειώσει την ικανότητά σας να αισθανθείτε τον πόνο, τη θερμότητα και το κρύο. Απώλεια της αισθητικότητας συχνά σημαίνει ότι δεν μπορείτε να αισθανθείτε ένα τραυματισμό στο πόδι, όπως ένα πετραδάκι στο παπούτσι σας. Είναι πιθανόν να περπατήσετε προκαλώντας τραυματισμό όλη την ημέρα χωρίς να το παρατηρήσετε έως ότου το δέρμα να αρχίσει να μολύνεται.

Η νευρική βλάβη μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αλλαγές στο σχήμα των ποδιών και τα δάχτυλα των ποδιών σας. Ρωτήστε τον υπεύθυνο επαγγελματία υγείας σχετικά με ειδικά επιθέματα για τα παραμορφωμένα πόδια και τα δάχτυλα των ποδιών.

Αλλαγές του δέρματος

Ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο δέρμα των ποδιών σας. Μερικές φορές το πόδι σας μπορεί να γίνει πολύ ξηρό, το δέρμα μπορεί να ξεφλουδιστεί και να σπάσει. Το πρόβλημα οφείλεται στην κακή κυκλοφορία του αίματος αλλά και στα νεύρα που ελέγχουν την υδρολιπιδική ισορροπία και την υγρασία στο πόδι σας.

  • Μετά το μπάνιο, στεγνώστε τα πόδια σας χρησιμοποιήστε την κατάλληλη κρέμα για να συντηρήσετε την υγρασία του ποδιού.
  • Μην χρησιμοποιείτε λάδια ή κρέμες μεταξύ των δακτύλων σας. Η πλεονάζουσα υγρασία μπορεί να οδηγήσει σε μολύνσεις.

Σημαντικό! Η ξηρότητα δεν είναι μόνο θέμα αισθητικής αλλά κυρίως θέμα υγείας των ποδιών.

Κάλοι

Κάλοι εμφανίζονται πιο συχνά και πιο γρήγορα στα πόδια των ατόμων με διαβήτη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν περιοχές υψηλής πίεσης΄, όπου πατάμε κάτω από το πόδι. Εάν έχετε πολλούς κάλους μπορεί να χρειαστείτε ειδικά θεραπευτική παπούτσια και επιθέματα.

Οι κάλοι όταν δεν «τριμάρονται» έγκαιρα, αποκτούν μεγάλο πάχος και στην πορεία σπάνε και σκίζονται προκαλώντας έλκη (ανοικτές πληγές). Ποτέ μην προσπαθήσετε να κόψετε τους κάλους μόνοι σας γιατί μπορεί να δημιουργήσετε έλκη και μολύνσεις. Απευθυνθείτε στον κατάλληλο ποδολόγο. Επίσης, μην προσπαθήσετε να αφαιρέσετε τους κάλους με χημικούς παράγοντες, γιατί μπορεί να κάψετε το δέρμα σας. Χρησιμοποιείστε μια ελαφρόπετρα κάθε μέρα ώστε να κρατήσετε τους κάλους υπό έλεγχο. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε την ελαφρόπετρα σε βρεγμένο δέρμα και αμέσως μετά χρησιμοποιήστε ενυδατική λοσιόν.

Έλκη

Τα έλκη συμβαίνουν πιο συχνά στην «μπάλα» του ποδιού ή στο κάτω μέρος του μεγάλου δακτύλου. Έλκη στις πλευρές του ποδιού είναι συνήθως οφείλονται σε ακατάλληλα υποδήματα. Θυμηθείτε πως ακόμα κι αν μερικά έλκη δεν πονάνε, θα πρέπει να εξεταστούν άμεσα, διότι η παραμέληση τους μπορεί να οδηγήσει σε λοιμώξεις, οι οποίες με τη σειρά τους μπορεί να οδηγήσουν σε ακρωτηριασμό του άκρου.

Η θεραπεία των ελκών μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την βαρύτητα του προβλήματος. Θα γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις ώστε ο υπεύθυνος ιατρός σας βεβαιωθεί ότι το οστό δεν έχει μολυνθεί. Αν υπάρχει μόλυνση θα καθαριστεί ο νεκρός και μολυσμένος ιστό, ενώ είναι πιθανόν να γίνει καλλιέργεια του μικροβίου για να διαπιστωθεί το ακριβές στέλεχος που προκαλεί την μόλυνση και το είδος του αντιβιοτικού που θα πρέπει χρησιμοποιηθεί. Πιθανώς να χρειαστείτε ειδικά παπούτσια, η επιθέματα στα πόδια σας, για να αποτρέψετε την πληγή από το να «ανοίξει» περισσότερο. Εάν η κυκλοφορία σας είναι κακή, ίσως χρειαστεί να απευθυνθείτε σε αγγειοχειρουργό.

Πάντοτε ο καλός έλεγχος των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα είναι ουσιώδης, καθώς με υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν οι λοιμώξεις.

Κακή κυκλοφορία

Η κακή κυκλοφορία του αίματος μπορεί να κάνει τα πόδια σας λιγότερο ικανά στο να καταπολεμούν τις λοιμώξεις και να επουλώνουν τα τραύματα. Ο διαβήτης προκαλεί στένωση και σκλήρυνση στα αιμοφόρα αγγεία του ποδιού, μειώνοντας την ροή του αίματος. Φροντίστε να μην καπνίζετε, να ελέγχετε την χοληστερίνη σας και να ασκείστε τακτικά, χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα παπούτσια, ώστε να κρατήσετε την κυκλοφορία του αίματος σε ένα καλό επίπεδο.

Προσπαθώντας να ζεστάνετε τα πόδια σας, με καυτό νερό ή θερμοφόρες, υπάρχει ο κίνδυνος, λόγω της μειωμένης αισθητικότητας να προκαλέσετε εγκαύματα. Ο καλύτερος τρόπος να βοηθήσετε τα κρύα πόδια είναι να φοράτε ζεστές κάλτσες και να χρησιμοποιείται μια ειδική θερμαντική κρέμα.

References: American Diabetes Association

Photo: Erich Ferdinand

Βασίλης Βασιλείου

Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη, έπαιξα μπάλα στην αυλή της Αγίας Σοφίας, μπάσκετ στην Ικτίνου. Αγαπώ τα ταξίδια, ιδιαίτερα όσα δεν έχω κάνει ακόμα, το Ασύρτικο Σαντορίνης, το Côte-d'Or και το Barolo. Έχω τερματίσει Ironman Triathlon Full Distance και όταν δεν εργάζομαι στο φαρμακείο μου, στην οδό Μητροπόλεως 113 στη Θεσσαλονίκη, θα με πετύχετε να προετοιμάζομαι για τον επόμενο, κατά πάσα πιθανότητα αδιανόητο, αθλητικό στόχο.

Χωρίς σχόλια

Το σχόλιο σας