Φάκελος γυναίκα. Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (Μέρος Α’)

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (ΣΠΩ – PCOS) είναι μια κοινή πάθηση που επηρεάζει τον τρόπο λειτουργίας των ωοθηκών της γυναίκας.

Τα τρία κύρια χαρακτηριστικά του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών είναι:

 • Ακανόνιστες περίοδοι – που σημαίνει ότι οι ωοθήκες σας δεν απελευθερώνουν τακτικά ωάρια  (ωορρηξία).
 •  Υπερβολικά ανδρογόνα – υψηλά επίπεδα «αρσενικών ορμονών» στο σώμα σας, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν σωματικά συμπτώματα όπως υπερβολική τριχοφυΐα ή αλωπεκία.
 • Οι πολυκυστικές ωοθήκες περιέχουν μεγάλο αριθμό ακίνδυνων ωοθυλακίων που έχουν μέγεθος έως 8 mm. Τα θυλάκια είναι υπο-ανεπτυγμένοι σάκοι στους οποίους αναπτύσσονται τα ωάρια. Στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, αυτοί οι σάκοι δεν είναι ικανοί απελευθερώσουν το ωάριο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν λαμβάνει χώρα η ωορρηξία.

Σημάδια και συμπτώματα
Τα συμπτώματα του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών, συνήθως γίνονται εμφανή κατά τη διάρκεια των τελευταίων εφηβικών χρόνων ή τα πρώτα χρόνια των 20. Μπορούν να περιλαμβάνουν:

 • Ακανόνιστη περίοδο ή καθόλου περιόδο.
 • Δυσκολία στην επίτευξη εγκυμοσύνης ως αποτέλεσμα ακανόνιστης ωορρηξίας ή αποτυχίας ωορρηξίας.
 • Υπερβολική ανάπτυξη τριχών, συνήθως στο πρόσωπο, στο στήθος, στην πλάτη ή στους γλουτούς.
 • Αύξηση βάρους.
 • Αραίωση μαλλιών και απώλεια μαλλιών από το κεφάλι.
 • Λιπαρό δέρμα ή ακμή
  Το PCOS συνδέεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας στην μετέπειτα ζωή, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.

Τι προκαλεί το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών;

Η ακριβής αιτία του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών είναι άγνωστη, αλλά συχνά ανατρέχει στο οικογενειακό ιστορικό. Αυτό σχετίζεται με μη φυσιολογικά επίπεδα ορμονών στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων υψηλών επιπέδων ινσουλίνης.
Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου στο σώμα. Πολλές γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι ανθεκτικές στη δράση της ινσουλίνης στο σώμα τους και παράγουν υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης για να το ξεπεράσουν.
Αυτό συμβάλλει στην αυξημένη παραγωγή και δραστηριότητα ορμονών όπως η τεστοστερόνη. Το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία, αυξάνουν επιπλέον την ποσότητα ινσουλίνης που παράγει το σώμα.

Διάγνωση.
Απευθυνθείτε στον θεράποντα ιατρό σας αν έχετε τυπικά συμπτώματα του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών.
Θα χρειαστούν ορμονικές εξετάσεις για να διαπιστώσετε εάν η υπερβολική παραγωγή ορμονών προκαλείται από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, ενώ πιθανόν να χρειαστεί και σάρωση με υπερήχους, καθώς κι εξέταση αίματος για να μετρήσετε τα επίπεδα ορμονών σας και να ελέγξετε για διαβήτη ή υψηλή χοληστερόλη.

Για τους τρόπους αντιμετώπισης του του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών. παρακολουθήστε την συνέχεια του άρθρου μας την επόμενη Τρίτη 30/01/18.

 

 

Βασίλης Βασιλείου

Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη, έπαιξα μπάλα στην αυλή της Αγίας Σοφίας, μπάσκετ στην Ικτίνου. Αγαπώ τα ταξίδια, ιδιαίτερα όσα δεν έχω κάνει ακόμα, το Ασύρτικο Σαντορίνης, το Côte-d'Or και το Barolo. Έχω τερματίσει Ironman Triathlon Full Distance και όταν δεν εργάζομαι στο φαρμακείο μου, στην οδό Μητροπόλεως 113 στη Θεσσαλονίκη, θα με πετύχετε να προετοιμάζομαι για τον επόμενο, κατά πάσα πιθανότητα αδιανόητο, αθλητικό στόχο.

Χωρίς σχόλια

Το σχόλιο σας