Φάκελος γρίπη: Θρεπτικά & φυτικά συστατικά για να βγάλεις τον χειμώνα

Ο χειμώνας είναι πάντα απαιτητικός, όσο κι αν αγαπάτε το κρύο. Ο μουντός καιρός είναι πολύ εύκολο να σας «ρίξει» ψυχολογικά. Οι σύμμαχοι σας –εκτός φυσικά από τα αγαπημένα σας πρόσωπα- κρύβονται και σε μερικές τροφές – κλειδιά!

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Έχουμε μιλήσει και στο παρελθόν για την αξία αυτή της διατροφικής ομάδας. Φυσικά, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα θα είναι πάντα ο καλύτερος σύμμαχος της υγείας και της ευχάριστης διάθεσης. Εξάλλου, έρευνες αποδεικνύουν πως μειώνουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης και συμβάλλουν στη μείωση φλεγμονής, που σχετίζεται με την εμφάνιση νοσημάτων. Πού βρίσκουμε όμως αυτά τα θρεπτικά συστατικά; Στα ψάρια, όπως ο σολομός, ο τόνος και οι σαρδέλες, στους ξηρούς καρπούς, όπως τα καρύδια και σε σπόρους.

Βιταμίνη D

Ή αλλιώς η βιταμίνη του ήλιου, καθώς η βιταμίνη D συντίθεται όταν το δέρμα εκτεθεί στον ήλιο. Η έλλειψη της ρίχνει τη διάθεση προκαλώντας μελαγχολία και εποχιακή συναισθηματική διαταραχή. Κι επειδή το χειμώνα δεν έχουν πάντα ήλιο, οι τροφές που θα βοηθήσουν είναι και εδώ τα λιπαρά ψάρια αλλά και οι κρόκοι αυγών.

Βιταμίνες  Β

Το σύμπλεγμα βιταμινών Β βοηθάει στη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος, καθώς και στην ανακούφιση από συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης, καθώς παράγουν το νευροδιαβιβαστή «σεροτονίνη». Χαμηλά επίπεδα σεροτονινής, σημαίνουν συμπτώματα κατάθλιψης. Βιταμίνες του συμπλέγματος Β θα βρείτε σε αρκετές τροφές της καθημερινότητας, όπως το κοτόπουλο, τα αυγά, τα γαλοκτομικά προϊόντα, τα λαχανικά, όπως κολοκύθα και σπανάκι.

Μαγνήσιο

Όταν σε πιάνει άγχος ή πονάνε τα κόκαλα σου, είναι πολύ πιθανό να ακούσεις κάποιον να σου μιλάει για το μαγνήσιο. Κι έχει δίκιο, καθώς βοηθάει σε τέτοιου είδους διαταραχές, ενισχύοντας και το ανοσοποιητικό σύστημα. Σε τροφές θα το βρεις στα σκούρα λαχανικά, όπως το σπανάκι και το λάχανο, στο αβοκάντο που πλέον είναι και της ομάδας και σε μπανάνες.

Νικήστε, λοιπόν, τη μελαγχολία του χειμώνα, εμπλουτίζοντας το διαιτολόγιο σας με όλα τα παραπάνω!

Νικόλ

Αγαπάω τα αστυνομικά βιβλία και τα ωραία κάδρα. Φωτογραφίζω τους πάντες και τα πάντα ενώ απολαμβάνω φαγητά, γλυκά και κλασικές ταινίες. Λατρεύω τη Θεσσαλονίκη, όπου ζω και ξεχωρίζω από τις κατσαρές μου μπούκλες.

Χωρίς σχόλια

Το σχόλιο σας