Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

Αν για την Καθαρά Δευτέρα δεν έχετε ετοιμάσει κάποια εξόρμηση, αλλά προτιμάτε το σπιτικό τραπέζι στην πόλη ή στο χωριό, τότε σας έχουμε τα πιο παραδοσιακά πιάτα για αυτή την ημέρα!

Κάποιες βασικές «αρχές» για τα φαγητά σε αυτό το τραπέζι είναι η ύπαρξη πολλών θαλασσινών και μεζέδων! Ποια είναι όμως τα νοστιμότερα πιάτα;

Ταραμοσαλάτα

Το σήμα –  κατατεθέν αυτής της ημέρας σε χρώμα λευκό ή ροζ/κόκκινο! Ο ταραμάς παρασκευάζεται από αυγά μπακαλιάρου και συναντάται σε ανατολίτικες κουζίνες κυρίως στην Ελλάδα και στην Τουρκία! Μπορείτε είτε να φτιάξετε τη δική σας συνταγή, παραδοσιακά ή και πιο μοντέρνα, είτε να αγοράσετε έτοιμο.

Φάβα

Πρόκειται για μια συνταγή που αρκετοί προτιμούν καθ’όλη τη διάρκεια της Σαρακοστής. Η φάβα βέβαια είναι και θρεπτική, καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες γι’αυτό και θα σας χορτάσει!  Αν επιλέξετε δική σας συνταγή, μπορεί να τη φτιάξετε και χωρίς λάδι για όσους νηστεύουν.

Χταπόδι

Ένα πιάτο που αγαπάνε μικροί και μεγάλοι, ειδικά αυτή την περίοδο! Το χταποδάκι μπορείτε να το φτιάξετε με διάφορες συνταγές και παραλλαγές: είτε σκέτο και ξιδάτο, είτε με κοφτό μακαρονάκι και κόκκινη σάλτσα. Το σίγουρο είναι πως θα αρέσει σε όλους τους καλεσμένους!

Καλαμάρι

Αν το προτιμήσετε τηγανητό, θα λέγαμε πως ίσως είναι η λιγότερη υγιεινή επιλογή της ημέρας! Φυσικά, για αυτό υπάρχουν και πιο διαιτητικές επιλογές, όπως το καλαμάρι ψητό ή γεμιστό ή ακόμη και μέσα στη σαλάτα σας. Σε κάθε περίπτωση και μαζί με την απαραίτητη ποσότητα λεμονιού, είναι κι αυτό ένα θαλασσινό που κλέβει την παράσταση!

Γαρίδες

Υγιεινή και νόστιμη επιλογή, καθώς τα μαλακόστρακα στα οποία ανήκουν οι γαρίδες, δεν περιέχουν λίπος. Προτιμήστε τις γαρίδες την Καθαρά Δευτέρα είστε σε κάποιο ριζότο ή κριθαρώτο. Εναλλακτικά, πάντα υπάρχει η αγαπημένη επιλογή για γαριδομακαρονάδα ή ακόμη και σκέτες με την κατάλληλη σάλτσα.

Ντολμαδάκια

Άλλοι τα προτιμούν μικρά και λεπτά και άλλοι λίγο πιο… γεμάτα! Σε κάθε περίπτωση, τα ντολμαδάκια είναι από αυτά τα πιάτα που μας θυμίζουν συνταγές των γιαγιάδων μας γι’αυτό δεν λείπουν ποτέ από τα οικογενειακά τραπέζια.

Χαλβάς

Φτάσαμε στο επιδόρπιο! Ο χαλβάς είναι ό,τι πιο παραδοσιακό υπάρχει για την Καθαρά Δευτέρα. Κυκλοφορεί σε πολλά είδη: μακεδονικός, σιμιγδαλένιος, με σοκολάτα, με ξηρούς καρπούς και διάφορα άλλα! Εννοείται πως μπορείτε πάντα να δημιουργήσετε και το δικό σας επιδόρπιο χαλβά. Εναλλακτικά, μπορείτε να σερβίρετε κάποιο γλυκό του κουταλιού.

Εννοείται πως σε αυτό το τραπέζι, η κατανάλωση λαγάνας έχει την τιμητική της. Κλείνοντας, όλα τα παραπάνω συνδυάζονται άψογα με τσιπουράκι, ούζο ή ακόμη και κρασί και κρύα μπίρα! Καλή απόλαυση!

Μάρθα Οστιούνη

Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη και με μεγάλη χαρά ζω πλέον στην Αθήνα. Ασχολούμαι με τη συγγραφή κειμένων για διάφορα θέματα καθώς επίσης και με τη διαχείριση λογαριασμών social media για διάφορες εταιρείες. Τον ελεύθερο μου χρόνο δαμάζω τις μπούκλες μου πίνοντας λευκό κρασί σε μικρά μέρη.

Χωρίς σχόλια

Το σχόλιο σας