Τέσσερις λόγοι για να εμβολιάσετε το παιδί σας

Θέλουμε να κάνουμε ό, τι είναι καλύτερο για τα παιδιά μας. Γνωρίζουμε τη σημασία των καθισμάτων αυτοκινήτων, τις βιολογικές τροφές, τα κατάλληλα δερμοκαλλυντικά για να τα κρατήσουμε ασφαλή και υγιή. Γνωρίζουμε όμως, ότι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να προστατέψουμε τα παιδιά μας είναι να βεβαιωθούμε ότι έχουν κάνει όλα τα εμβόλιά τους1;

Ο εμβολιασμός μπορεί να σώσει τη ζωή του παιδιού σας. Με την πρόοδο της επιστήμης, το παιδί σας μπορεί να προστατευθεί από περισσότερες ασθένειες από όσες ποτέ πριν. Ορισμένες ασθένειες κάποτε επικίνδυνες ή θανατηφόρες για χιλιάδες παιδιά, έχουν εξαλειφθεί πλήρως ενώ άλλες είναι κοντά στο όριο της εξαφάνισης εξαιτίας της αποτελεσματικότητας των εμβολιασμών. Η πολιομυελίτιδα, ασθένεια φόβητρο έχει τα τελευταία χρόνια μειωθεί περισσότερο2 από 99%.

Ο εμβολιασμός είναι πολύ ασφαλής και αποτελεσματικός. Τα εμβόλια χορηγούνται σε παιδιά μόνο μετά από μια μακρά και προσεκτική εξέταση από τους επιστήμονες, γιατρούς και επαγγελματίες υγείας. Οι παρενέργειες των εμβολίων μπορεί να περιλαμβάνουν κάποια δυσφορία και ίσως πόνο, ερυθρότητα, ή ευαισθησία στο σημείο της ένεσης, αλλά αυτό είναι ελάχιστο σε σύγκριση με τον πόνο, ή την δυσφορία, που θα προκαλούνταν από τις ασθένειες, που αυτά τα εμβόλια αποτρέπουν. Σοβαρές παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό, όπως κάποια έντονη αλλεργική αντίδραση, είναι πολύ σπάνιες. Τα οφέλη στην πρόληψη των ασθενειών από τα εμβόλια είναι πολύ μεγαλύτερα από τις πιθανές παρενέργειες για όλα σχεδόν τα παιδιά.

Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών

Ο εμβολιασμός μπορεί να σας εξοικονομήσει χρόνο για την οικογένεια σας και χρήματα. Ασθένειες που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό, σε περίπτωση που δεν γίνει ανοσοποίηση και εκδηλωθούν ενδέχεται να οδηγήσουν σε παρατεταμένη αναπηρία, σε οικονομική εξουθένωση εξαιτίας των ιατρικών εξόδων, των χαμένων ημερών εργασίας ή την αναγκαστική φροντίδα λόγω αναπηρίας. Αντίθετα, η πρόληψη κατά των νόσων αυτών είναι μια καλή επένδυση, ενώ σχεδόν το σύνολο των εμβολίων καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η ανοσοποίηση προστατεύει τις μελλοντικές γενιές. Τα εμβόλια έχουν μειώσει και, σε ορισμένες περιπτώσεις εξαλείψει πολλές ασθένειες που μερικές γενιές πριν ήταν θανατηφόρες ή άφηναν σοβαρά προβλήματα σε όσους νοσούσαν. Για παράδειγμα, το εμβόλιο της ευλογιάς έχει εξαλείψει την ασθένεια παγκοσμίως. Με τον εμβολιασμό των παιδιών κατά της ερυθράς,  ο κίνδυνος να περάσει ο ιός από την εγκυμονούσα μητέρα στο έμβρυο ή το νεογέννητο έχει δραματικά μειωθεί, και οι γενετικές ανωμαλίες που σχετίζονται με την εν λόγω ασθένεια δεν υφίστανται. Αν συνεχίσουμε τον εμβολιασμό τώρα και για όλες τις ασθένειες που μπορούμε, οι γονείς στο μέλλον μπορεί να είναι σε θέση να μην αγωνιούν πλέον για τις ασθένειες του σήμερα.

[1] U.S. Department of Health & Human Services

[2] Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων – Ενημέρωση για την πολιομυελίτιδα http://www.keelpno.gr/el-gr/νοσήματαθέματαυγείας/λοιμώδηνοσήματα/νοσήματαπουπρολαμβάνονταιμεεμβολιασμό/πολιομυελίτιδα.aspx

[3] Υπουργείο Υγείας Τροποποίηση Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών Παιδιών & Εφήβων 2015 – Αντιφυματικός Εμβολιασμός 16/5/16

Photo: _Dinkel_

Βασίλης Βασιλείου

Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη, έπαιξα μπάλα στην αυλή της Αγίας Σοφίας, μπάσκετ στην Ικτίνου. Αγαπώ τα ταξίδια, ιδιαίτερα όσα δεν έχω κάνει ακόμα, το Ασύρτικο Σαντορίνης, το Côte-d'Or και το Barolo. Έχω τερματίσει Ironman Triathlon Full Distance και όταν δεν εργάζομαι στο φαρμακείο μου, στην οδό Μητροπόλεως 113 στη Θεσσαλονίκη, θα με πετύχετε να προετοιμάζομαι για τον επόμενο, κατά πάσα πιθανότητα αδιανόητο, αθλητικό στόχο.

Χωρίς σχόλια

Το σχόλιο σας