Στο μυαλό του Salvador Dali

Μια Κάντιλακ αφιερωμένη στον Al Capone,

Η Gala γυμνή κοιτάει τη θάλασσα και στα 18 μέτρα μετατρέπεται στον Αβραάμ Λίνκολν,

Ο Δίας του Μιχαήλ Άγγελου με χταπόδι,

Απαλή προσωπογραφία με ψητό μπέικον…

The Dalí Theatre-Museum 

Μόλις μπήκατε και μαζί σας κι εμείς στο μυαλό και το σουρεαλιστικό σύμπαν του Σαλβαντόρ Νταλί (1904-1989), στο Μουσείο Νταλί στην πόλη Figueres. Μια μικρή πόλη στην βορειοανατολική Ισπανία κοντά στα Πυρηναία. Ήδη περνώντας από την εξωτερική πλευρά το Μουσείο ξεχωρίζει. Περιτοιχισμένο με κόκκινο κατακόκκινο, τοίχο και πολεμίστρες, παράξενα «αγάλματα», και μια τεράστια ουρά από κόσμο.

Ο κόσμος του Νταλί είναι ένας κόσμος γεμάτος από εικονογραφικές προκλήσεις, που μας εξίταραν. Ακριβώς στην πρώτη αίθουσα μετά την είσοδο μείναμε απορημένοι από την «Gala γυμνή που κοιτάει τη θάλασσα και στα 18 μέτρα μετατρέπεται στον Αβραάμ Λίνκολν», αλλά και το grandiose ύφος του καλλιτέχνη.

Στις αινιγματικές διαδρομές γύρω από τα δωμάτια συναντήσαμε τον εκρηκτικό Νταλί στον σουρεαλισμό, τον ερωτισμό, τον πυρηνικό μυστικισμό.  Κατασκευές, πίνακες, σκηνικά θεάτρου, κοσμήματα, τοιχογραφίες… Grandiose όσο δεν πάει, προκλητικός και αγενής.

Στην αλλόκοτη τρισδιάστατη κατασκευή, αφιερωμένη στην ηθοποιό και sex symbol May West ο καναπές είναι ένα ζευγάρι χείλια βαμμένα με κόκκινο κραγιόν, τα μάτια δυο γκραβούρες του Παρισιού, ενώ από τα ρουθούνια ξεπροβάλλουν δύο ασημένια αυτοκίνητα. Και όμως η εντυπωσιακή οφθαλμαπάτη από ένα συγκεκριμένο σημείο της αίθουσας, με την βοήθεια ενός μεγεθυντικού φακού, σχηματίζει το πρόσωπο της May West. Το Μουσείο Θεάτρου Νταλί φιλοξενεί ένα ευρύ φάσμα έργων που αναδεικνύει την καλλιτεχνική τροχιά του καλλιτέχνη της κομητείας Empordà, από τις πρώτες καλλιτεχνικές του εμπειρίες (ιμπρεσιονισμός, φουτουρισμός, κυβισμός κλπ.) Και τις υπερρεαλιστικές του δημιουργίες μέχρι τα τελευταία χρόνια της  ζωή του.

Σύμφωνα με τα λόγια του ίδιου του Ντάλι: «Είναι προφανές ότι υπάρχουν άλλοι κόσμοι, αυτό είναι βέβαιο · αλλά, όπως ήδη είπα σε πολλές άλλες περιπτώσεις, αυτοί οι άλλοι κόσμοι βρίσκονται μέσα μας, κατοικούν στη γη και βρίσκονται ακριβώς στο κέντρο του θόλου του Μουσείου Νταλί, που περιέχει τον νέο, ανυποψίαστο και παραισθησιογόνο κόσμο του σουρεαλισμού ».

 

 

Βασίλης Βασιλείου

Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη, έπαιξα μπάλα στην αυλή της Αγίας Σοφίας, μπάσκετ στην Ικτίνου. Αγαπώ τα ταξίδια, ιδιαίτερα όσα δεν έχω κάνει ακόμα, το Ασύρτικο Σαντορίνης, το Côte-d'Or και το Barolo. Έχω τερματίσει Ironman Triathlon Full Distance και όταν δεν εργάζομαι στο φαρμακείο μου, στην οδό Μητροπόλεως 113 στη Θεσσαλονίκη, θα με πετύχετε να προετοιμάζομαι για τον επόμενο, κατά πάσα πιθανότητα αδιανόητο, αθλητικό στόχο.

Χωρίς σχόλια

Το σχόλιο σας