Πώς να συνδυάσετε νηστεία και ισορροπημένη διατροφή

Λίγες ημέρες μετά από την «επίσημη» έναρξη της Σαρακοστής, είναι η κατάλληλη στιγμή για να σκεφτούμε πως μπορούμε να συνδυάσουμε τη νηστεία με τη διατροφή μας.

Είναι γνωστό πως στη νηστεία αποφεύγουμε το κρέας, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά, ενώ εμπλουτίζουμε τη καθημερινή μας διατροφή με όσπρια, φρούτα, λαχανικά και αμυλούχες τροφές όπως το ψωμί, τα μακαρόνια, το ρύζι και τα δημητριακά. Πολλοί είναι αυτοί που αποφεύγουν και τα λαδερά φαγητά.

Καθώς, λοιπόν, αλλάζουν οι διατροφικές μας συνήθειες, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να μη βγούμε από τους ρυθμούς μας. Αρχικά, η μη κατανάλωση κρέατος οδηγεί στη μειωμένη πρόσληψη σιδήρου, κάτι που θα πρέπει να προσέξουμε. Έτσι, τροφές όπως φακές, φασόλια, αρακάς και λαχανικά όπως το σπανάκι και το μπρόκολο αποτελούν καλές πηγές σιδήρου. Για τη καλύτερη δυνατή απορρόφησή του καλό θα ήταν να τις συνδυάζετε με τη λήψη βιταμίνης C. Προτιμήστε, επίσης, αποξηραμένα φρούτα, κρεμμύδια και σόγια, για να αυξήσετε το σίδηρό σας. Ο συνδυασμός, μάλιστα, οσπρίων και αυξάνει τη βιολογική αξία της πρωτεΐνης και την κάνει ισάξια με τη ζωική.

Μια εξίσου καλή επιλογή είναι και το ταχίνι, που αποτελεί ιδανικό υποκατάστατο των ζωικών πρωτεϊνών, ενώ παράλληλα είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, σίδηρος, βιταμίνη Ε κλπ). Έτσι, λόγω της αποχής από τα γαλακτοκομικά, το ασβέστιο που μειώνεται μπορεί να προσληφθεί με αυτόν τον τρόπο, καθώς επίσης και μέσω των ξηρών καρπών, κυρίως του αμυγδάλου. Τέλος, λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το σπανάκι και τροφές όπως ο χαλβάς, το μαύρο ψωμί, τα φασόλια και το γάλα σόγιας βοηθούν εξίσου σημαντικά.

Πολλά από τα παραπάνω (ταχίνι, ξηροί καρποί, δημητριακά) βοηθούν στο να εξαλείψουμε τις ελλείψεις στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που είναι υπεύθυνες για την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Το σημαντικότερο είναι να υπάρξει μια ισορροπία στο συνδυασμό των παραπάνω τροφών, ώστε να αποτοξινωθούμε όσο το δυνατόν περισσότερο, αυξάνοντας τη ζωντάνια και την ευεξία μας.

Photo: Marco Verch

Νικόλ

Αγαπάω τα αστυνομικά βιβλία και τα ωραία κάδρα. Φωτογραφίζω τους πάντες και τα πάντα ενώ απολαμβάνω φαγητά, γλυκά και κλασικές ταινίες. Λατρεύω τη Θεσσαλονίκη, όπου ζω και ξεχωρίζω από τις κατσαρές μου μπούκλες.

Χωρίς σχόλια

Το σχόλιο σας