Πώς να προετοιμάσετε το μικρό σας για τις εξετάσεις

Μπορεί οι εξετάσεις των παιδιών να πλησιάζουν, όμως αυτά είναι ήδη έτοιμα για το καλοκαίρι και το τέλος των σχολείων, καθώς έμεινε πολύ λίγος καιρός. Θέλουν, λοιπόν, να τελειώσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα το σχολείο, χωρίς έξτρα υποχρεώσεις, ενώ πλέον τα απογεύματα τους είναι γεμάτα παιχνίδι και αρκετά λιγότερο διάβασμα. Πως προετοιμάζουμε, λοιπόν, το μικρό μας για τις εξετάσεις του;

Αρχικά, δεν πιέζουμε τις καταστάσεις. Προσέχουμε πολύ να μη του μεταδώσουμε το άγχος μας, ούτε τις ανησυχίες μας για τις εξετάσεις του. Θέλουμε να καταλάβει πως είναι μια διαδικασία που πρέπει να γίνει, ώστε να μπορέσει να «ελέγξει» τις γνώσεις που έλαβε την χρονιά που μας πέρασε. Είναι ένα μικρό «τεστ», μια επανάληψη όσων έχουν γίνει.

Είναι κατανοητό πως με τόσο καλό καιρό το μυαλό των παιδιών είναι στο παιχνίδι, στις βόλτες, στις εξόδους. Μπορείτε φυσικά να οργανώσετε τον χρόνο τους, ώστε να συνδυάσουν και το διάβασμα και την έξοδο. Καλό θα ήταν να είναι ισορροπημένοι οι χρόνοι αυτοί, για να μην υπάρξει δυσαρέσκεια.

Όποιες κι αν είναι οι κινήσεις σας, θα ήταν καλό να είστε δίπλα στο παιδί, χωρίς υπερπροστασία, πάντα με στήριξη της αυτοεκτίμησης του. Μπορείτε να το ενθαρρύνεται να διαβάσει λίγο παραπάνω, ώστε μεγαλώνοντας αυτές οι γνώσεις να τον ωφελήσουν στην ζωή και την καθημερινότητά του. Ξεκαθαρίστε του, πως δεν διαβάζει για «εσάς», αλλά για τον εαυτό του. Η ικανοποίηση του να λύνει μια άσκηση μόνος του, για παράδειγμα, είναι μεγάλη. Διαβάζει για να βελτιώσει τον ίδιο του τον εαυτό και όχι να αποδείξει κάτι σε κάποιον.

Πάντα να αφήνετε το μικρό να παίρνει τις δικές του πρωτοβουλίες, να έχει δική του λήψη αποφάσεων και μη ξεχνάτε να το επιβραβεύετε σε κάθε δύσκολο ή εύκολο task που κάνει. Μη θεωρείτε τίποτε, αυτονόητο. Είναι καλό να αποδέχεστε τις δυνατότητές του και να αναγνωρίζετε την προσπάθεια του. Μπορεί πολλές φορές να μην ανταποκρίνεται στις υψηλές απαιτήσεις και τους δικούς σας στόχους, δεν παύει, όμως, να είναι μια αξιόλογη προσπάθεια.

Τέλος, προσπαθήστε εσείς οι ίδιοι να του καλλιεργήσετε την αγάπη για το διάβασμα, είτε με επισκέψεις σε βιβλιοπωλεία, εκθέσεις βιβλίων, φεστιβάλ κλπ) είτε με το να βλέπει εσάς να διαβάζετε. Η γνώση δεν σταματά να είναι απαραίτητη. Δώστε το καλό παράδειγμα, μεταδώστε του το μήνυμα πως η γνώση είναι δύναμη!

Και μη ξεχνάτε, γεμίστε τη διατροφή του με τροφές που θα του δώσουν την απαραίτητη ενέργεια και συγκέντρωση για τον στόχο του.

Νικόλ

Αγαπάω τα αστυνομικά βιβλία και τα ωραία κάδρα. Φωτογραφίζω τους πάντες και τα πάντα ενώ απολαμβάνω φαγητά, γλυκά και κλασικές ταινίες. Λατρεύω τη Θεσσαλονίκη, όπου ζω και ξεχωρίζω από τις κατσαρές μου μπούκλες.

Χωρίς σχόλια

Το σχόλιο σας