Πώς να μην αρρωστήσεις τις γιορτές

Οι συμβουλές ειδικών για το πώς να αποφύγουμε τις ιώσεις πριν τις γιορτές

Εκτός από το εμβόλιο της γρίπης δείτε παρακάτω κάποιες συμβουλές για να αποφύγετε τις ιώσεις και να μην περάσετε την αλλαγή του χρόνου… κρεβατωμένοι!

Πλύνετε τα χέρια σας συχνά

Ανεξάρτητα από τι δουλειά κάνετε, αν έρχεστε σε επαφή με ανθρώπους, θα πρέπει να πλένετε τα χέρια σας ξανά και ξανά, λέει ο Alan Pocinki, MD. Ο Pocinki είναι ιατρός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο George Washington στην Ουάσινγκτον. «Ακούγεται τόσο απλό, αλλά το σαπούνι και το νερό είναι οι συνεχείς σύντροφοι ιατρών και νοσοκόμων. Για να απαλλαγείτε εντελώς από τους ιούς από το δέρμα σας, πρέπει να τρίβετε καλά για 20 δευτερόλεπτα ή περισσότερο. Ένας καλός τρόπος για να καταλάβετε ότι τα έχετε πλύνει καλά είναι να τραγουδήσετε δύο φορές όσο τα σαπουνίζετε το «Happy Birthday», ενώ τρίβετε τις παλάμες των χεριών σας, ανάμεσα στα δάχτυλά σας και κάτω από τα νύχια σας. Δεν έχει σημασία αν το νερό είναι ζεστό ή κρύο – η ίδια η πράξη καθαρισμού θα απομακρύνει φυσικά τα μικρόβια» τονίζει εκείνος.

Αποφύγετε την επαφή με αγνώστους

Για παράδειγμα, μη δίνετε τα χέρια. «Οι γιατροί τείνουν να είναι πολύ προσεκτικοί σχετικά με το σφίξιμο των χεριών» λέει ο Terri Remy, MD, ιατρός διευθυντής των ιατρικών συνεργατών στο Beauregard στη Βιρτζίνα. «Απλά εξηγήστε τους το γιατί. Θα καταλάβουν. Για να αποφύγετε να αρπάξετε εσείς τη γρίπη λίγο πριν της γιορτές, αρκεστείτε στο προφορικό “Γεια! Χαίρομαι που σε γνωρίζω!”» προσθέτει ο ίδιος.

Κρατήστε το περιβάλλον σας καθαρό.

Η θεραπεύτρια μασάζ Amanda Long ζητά από τους πελάτες της να μείνουν στο σπίτι εάν δεν αισθάνονται καλά. Για να είναι σίγουρη, μάλιστα, απολυμαίνει τα ντουλάπια και τους διακόπτες φωτός μεταξύ των ραντεβού. Είναι μια πρακτική στην οποία ορκίζεται για την αποτελεσματικότητά της. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε κι εσείς με το πληκτρολόγιο του PC αν δουλεύετε στο γραφείο ή την ταμιακή μηχανή αν ασχολείστε με το εμπόριο. «Η υπερ-επαγρύπνησή μου είναι αποτελεσματική!» λέει η Long. «Ήμουν άρρωστη πιο συχνά όταν δούλευα σε γραφείο, όπου οι εργαζόμενοι τρώγαμε από κοινά πιάτα και γενικά δε δινόταν μεγάλη προσοχή στα μικρόβια. Τώρα που δεν έχω άδειες, έχω δική μου επιχείρηση και δεν πληρώνομαι αν δεν δουλέψω. Είμαι πολύ πιο προσεκτική».

Διατηρήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής

Είναι σημαντικό να φροντίζετε για την υγεία σας, λέει ο Ardis Dee Hoven, MD, ειδικός των λοιμωδών νοσημάτων στο Κεντάκι. «Ακόμα και τις γιορτές πρέπει να κάνουμε τα πράγματα που πρέπει να κάνουμε σε καθημερινή βάση ούτως ή άλλως», λέει ο Hoven. «Κοιμηθείτε καλά και αρκετές ώρες -κάτι που πολλοί υποτιμούν-, ακολουθήστε μια σωστή διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, μην καπνίζετε και κρατάτε τις αλλεργίες σας ελεγχόμενες. Το τελευταία έχει σημασία καθώς αν το άνω αναπνευστικό σύστημα είναι ερεθισμένο, τότε είναι πιο εύκολο να αρπάξετε τον ιό».

Αριστοτέλης Σπηλιωτόπουλος

Μόνιμος κάτοικος Θεσσαλονίκης τα τελευταία χρόνια, ενημερώνομαι διαρκώς για ό,τι αφορά το style, beauty και lifestyle χώρο. Συντάκτης από το 2012, με αδυναμία στις αμερικανικές σειρές και το σινεμά, τα μικρά καφέ και τις ιδιαίτερες γεύσεις.

Χωρίς σχόλια

Το σχόλιο σας