Πως φαντάζομαι το μέλλον της Ελλάδας.

Να παρακολουθείς τον κύριο Στάθη Καλύβα είναι πάντα μια συναρπαστική υπόθεση. Είτε διαβάζοντας το Καταστροφές και Θρίαμβοι, είτε τα Εμφύλια Πάθη, είτε φυσικά παρακολουθώντας τον ζωντανά. Λόγος  αποστασιοποιημένος από τις συναισθηματικές φωνές, ενοχλητικός όταν ανατρέπει το κυρίαρχο αφήγημα, διερευνητικός.

Τα οινοποιεία είναι πάντα αγαπημένα μέρη. Η βόλτα, οι φιλίες που δημιουργούνται, η φύση που κάθε χρόνο ζει και αναπτύσσεται, το κρασί, ένα καινούριο στοίχημα κάθε χρονιά. Υπάρχουν όμως και οινοποιεία που ξεχωρίζουν. Δεν θα μπορούσα να φανταστώ ιδανικότερο μέρος για την χτεσινή ομιλία από το Κτήμα Γεροβασιλείου στην Επανωμή Θεσσαλονίκης. Ένα Οινοποιείο, όπου το μαγευτικό φυσικό τοπίο συμπλέει με την τέχνη, την γλυπτική, την ευγένεια απέναντι στην ομορφιά.

Τα ερωτήματα του κυρίου Καλύβα ανοίγουν το πλαίσιο της συζήτησης. Μπορούμε οκτώ χρόνια μετά να μιλάμε ακόμα για κρίση; Πόσο μας βοηθάει η απόδοση ευθυνών; Για ποιόν λόγο η Ελλάδα δεν καταφέρνει να επωφεληθεί από την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας και να επιτύχει σοβαρά πλεονάσματα. Τι αποτρέπει τις επενδύσεις; Μπορούμε πλέον να μιλάμε για κόμματα με τη μορφή που τα ξέραμε; Τελικά που ανήκουμε, στην Ανατολή ή στη Δύση; Ποια Ελλάδα θα επικρατήσει, αυτή της γραφειοκρατεία με τον ασφυκτικό κρατικό εναγκαλισμό, ή αυτή του εκσυγχρονισμού, της καινοτομίας, της πρωτοβουλίας, της μόρφωσης και του πολιτισμού;

Ο λόγος του, άμεσος, εύληπτος, καίριος. Ποιο μέλλον μπορεί να είναι εφικτό; Κι αν θεωρήσουμε ότι η κατάρρευση έχει μάλλον αποφευχθεί, τα τελευταία χρόνια, έχουμε εθιστεί στην απαισιοδοξία και την προοπτική της τελμάτωσης. Ο Στάθης Καλύβας, μέσα από μια πολυπαραγοντική ανάλυση, υπογραμμίζει τις δυνάμεις εκείνες που υπόρρητα αρχικά, πιο μεθοδευμένα στην πορεία, μπορούν να οδηγήσουν την Ελλάδα στην εκτίναξη. Θεσμοί που δημιουργούν κουλτούρα και συμπεριφορές, ευελιξία, κίνητρα, παγκοσμιοποίηση, ψηφιακές πλατφόρμες, η εκτίναξη της μεσαίας τάξης σε παγκόσμιο επίπεδο. Αντιγράφοντας τον ίδιο τον κύριο Καλύβα «Στόχος μας πρέπει να είναι η προσαρμογή της πραγματικότητας της χώρας μας στο επίπεδο που ορίζουν αυτές οι δυνατότητες και όχι το αντίθετο, η υποβάθμιση δηλαδή των δυνατοτήτων μας στο επίπεδο της σημερινής πραγματικότητας.»

Οι ερωτήσεις κινήθηκαν σε πολλαπλά θέματα: Εμπόριο, εξαγωγές, ελληνοτουρκικά.  Οι τοποθετήσεις του κου Καλύβα έδειξαν πόσο διαφωτιστικά μπορούμε να απαντήσουμε στα πολλαπλά ερωτήματα, όταν απομονώσουμε τη συναισθηματική μας φόρτιση, και αντιληφθούμε τον εαυτό μας σαν πολίτη ενός κόσμου που πληροφορείται, αλληλεπιδρά, μετακινείται, αναπτύσσεται, μεταλλάσσεται και στοχεύει στον κοσμοπολιτισμό και την αριστεία. Η ίδια άλλωστε η ομιλία και το Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου είναι η απτή απόδειξη του κοσμοπολιτισμού.

 

Οι φωτογραφίες είναι από τη σελίδα του Κτήματος Γεροβασιλείου στο Facebook

 

Βασίλης Βασιλείου

Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη, έπαιξα μπάλα στην αυλή της Αγίας Σοφίας, μπάσκετ στην Ικτίνου. Αγαπώ τα ταξίδια, ιδιαίτερα όσα δεν έχω κάνει ακόμα, το Ασύρτικο Σαντορίνης, το Côte-d'Or και το Barolo. Έχω τερματίσει Ironman Triathlon Full Distance και όταν δεν εργάζομαι στο φαρμακείο μου, στην οδό Μητροπόλεως 113 στη Θεσσαλονίκη, θα με πετύχετε να προετοιμάζομαι για τον επόμενο, κατά πάσα πιθανότητα αδιανόητο, αθλητικό στόχο.

Χωρίς σχόλια

Το σχόλιο σας