Πρώτη μέρα στο σχολείο: προετοιμάστε το παιδί σας

Βρισκόμαστε στον μήνα της σχολικής χρονιάς. Ο Σεπτέμβρης πάντα σηματοδοτεί την έναρξη των σχολείων, είτε πρόκειται για μικρές είτε για μεγάλες ηλικίες. Είτε πρόκειται για πρώτη φορά (αν για παράδειγμα θα πάνε στον παιδικό σταθμό ή το νηπιαγωγείο) ή για μια μετάβαση, από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό, από το γυμνάσιο στο λύκειο -ή ακόμα και μία αλλαγή σε νέο σχολείο.

Για κάθε παιδί, αυτή η περίοδος μπορεί να χαρακτηριστεί αρκετά μεταβατική, από πολλές απόψεις. Από την πρώτη φορά σε έναν χώρο άγνωστο, με ανθρώπους άγνωστους, στην ραγδαία αλλαγή της καθημερινότητας. Ξεκινώντας, όμως, την προετοιμασία από νωρίς, οι γονείς μπορούν να αντιμετωπίσουν να καθοδηγήσουν και ενθαρρύνουν τα παιδιά στο νέο τους αυτό ξεκίνημα.

Προετοιμασία

Η συζήτηση αποτελεί μια πολύ καλή αρχή για να προετοιμάσετε το παιδί για το πρόγραμμα του, που θα αλλάξει αρκετά, ξεκινώντας το σχολείο. Εξηγήστε του τα θετικά που προσφέρει το σχολείο, τονίζοντας με ενθουσιασμό όλα τα παρελκόμενα που εκείνο θα του παρέχει, όσον αφορά για παράδειγμα στον εξοπλισμό της γραφικής ύλης & τη διαμόρφωση του δωματίου (προσθήκη γραφείου). Εξηγήστε του σε ένα απλό χαρτί την καθημερινότητα του σχολείου, απαντήστε σε τυχόν ερωτήσεις και γιατί όχι, επισκεφτείτε το σχολείο που πρόκειται να πάει, για να εξοικειωθεί με τον χώρο.

Πρόγραμμα πριν το σχολείο

Λίγες ημέρες πριν την έναρξη του σχολείου, μπορείτε να εφαρμόσετε ένα πρόγραμμα «ρουτίνας», το οποίο θα ταιριάζει με αυτό που έχετε ως σκοπό να κάνετε κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Από τις ώρες του ύπνου, το φαγητό, τη σταδιακή μείωση του χρόνου απασχόλησης με ηλεκτρονικές συσκευές και το παιχνίδι. Τονίστε τη σημασία του ύπνου και της ξεκούρασης αλλά και του πρωινού, ως πολύ θετικά στοιχεία!

Φυσική παρουσία

Αν τις πρώτες μέρες στο σχολείο (ειδικά αν πρόκειται για τον παιδικό σταθμό) το παιδί ζητήσει να βρίσκεστε εκεί, μπορείτε να το κάνετε. Μειώστε, όμως, σταδιακά τον χρόνο παραμονής σας ώστε σε λίγες ημέρες ο αποχωρισμός να είναι πιο εύκολος!

Πρώτες μέρες

Τις πρώτες ημέρες, επίσης, μπορείτε να τους κάνετε τα «χατίρια», όσον αφορά τα ρούχα τους (φυσικά και μπορούν να φορέσουν τα αγαπημένα τους ρούχα), το κολατσιό τους (το αγαπημένο τους σνακ μαζί με το αγαπημένο τους φρούτο) και φυσικά κάποιο αγαπημένο σουβενίρ από τις διακοπές. Κάντε το να νιώσει οικεία στο σχολείο, σαν το σπίτι του.

Έλλειψη άγχους

Μη μεταφέρετε το άγχος σας στο παιδί. Όσο «τρομοκρατημένοι» και να είστε που το παιδί σας θα «απογαλακτιστεί» μην το μεταδώσετε στο παιδί. Μάθετέ του να χαμογελάει και δείξτε του πώς να χαίρετε με τα μικρά καθημερινά πράγματα του σχολείου, όπως το παιχνίδι με τους νέους φίλους ή τις νέες γνώσεις που αποκτά.

 

Νικόλ

Αγαπάω τα αστυνομικά βιβλία και τα ωραία κάδρα. Φωτογραφίζω τους πάντες και τα πάντα ενώ απολαμβάνω φαγητά, γλυκά και κλασικές ταινίες. Λατρεύω τη Θεσσαλονίκη, όπου ζω και ξεχωρίζω από τις κατσαρές μου μπούκλες.

Χωρίς σχόλια

Το σχόλιο σας