Οι αλλεργίες της άνοιξης

Η αλλεργική ρινίτιδα είναι μια διάγνωση που σχετίζεται με μια ομάδα συμπτωμάτων που επηρεάζουν τη μύτη. Αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται όταν αναπνέουμε κάτι στο οποίο είμαστε αλλεργικοί, όπως σκόνη, τρίχωμα ζώων, ή γύρη. Τα συμπτώματα μπορεί επίσης να προκύψούν και όταν καταναλώνουμε κάποιο τρόφιμο στο οποίο είμαστε αλλεργικοί.

Αιτίες: Αλλεργιογόνο είναι κάθε παράγοντας που προκαλεί αλλεργία. Όταν ένα άτομο με αλλεργική ρινίτιδα αναπνεύσει ένα αλλεργιογόνο, όπως γύρη, μούχλα, τρίχωμα ζώων, ή σκόνη, το σώμα απελευθερώνει χημικές ουσίες που προκαλούν τα συμπτώματα αλλεργίας. Η αλλεργική αντίδραση στη γύρη, είναι το γνωστό αλλεργικό συνάχι. Τα φυτά που προκαλούν αλλεργική ρινίτιδα είναι τα δέντρα, τα χόρτα, και τα ζιζάνια, που η γύρη τους μεταφέρεται από τον άνεμο. (Η γύρη των λουλουδιών μεταφέρεται από έντομα και δεν προκαλεί αλλεργική ρινίτιδα.) Οι τύποι των φυτών που προκαλούν αλλεργική ρινίτιδα ποικίλουν από άτομο σε άτομο και από περιοχή σε περιοχή. Σε θερμές, ξηρές και με άνεμο ημέρες είναι πιο πιθανό να υπάρχει περισσότερη  γύρη στον αέρα, ενώ σε δροσερές, υγρές, ή βροχερές ημέρες, η περισσότερη ποσότητα γύρης εκπλένεται στο έδαφος.

Η αλλεργική ρινίτιδα και γενικότερα οι αλλεργίες εμφανίζονται συχνά σε πολλά μέλη της οικογένειας. Εάν και οι δύο γονείς σας έχουν αλλεργική ρινίτιδα ή άλλες αλλεργίες, είναι πιθανό να έχετε αλλεργική ρινίτιδα και εσείς. Επίσης πολύ σημαντικό για την αποφυγή των αλλεργιών είναι η αποκατάσταση της ατοπικής δερματίτιδας στην βρεφική και παιδική ηλικία, καθώς στο ξηρό κι αφυδατωμένο δέρμα εισβάλλουν πολλά αλλεργιογόνα, που δημιουργούν το υπόστρωμα για τις μετέπειτα αλλεργίες.4498154629_87b1a71d8b_b

Συμπτώματα: Τα άμεσα συμπτώματα όταν έρχεστε σε επαφή με κάποιο αλλεργιογόνο μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Κνησμός στη μύτη, το στόμα, τα μάτια, το λαιμό, το δέρμα, ή οποιαδήποτε περιοχή
 • Προβλήματα με μυρωδιά
 • Καταρροή
 • Φτέρνισμα
 • Υγρά μάτια

ενώ άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν αργότερα περιλαμβάνουν:

 • Βουλωμένη μύτη (ρινική συμφόρηση)
 • Βήχας
 • Βουλωμένα αυτιά και μειωμένη αίσθηση της όσφρησης
 • Πονόλαιμος
 • Μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια
 • Πρήξιμο κάτω από τα μάτια
 • Κόπωση και ευερεθιστότητα
 • Πονοκέφαλο

Θεραπεία: Η καλύτερη θεραπεία είναι να αποφευχθούν τα αλλεργιογόνα που προκαλούν τα συμπτώματά σας. Μπορεί να είναι αδύνατο να αποφευχθεί όλη την ποσότητα γύρης, αλλά μπορείτε συχνά να λάβετε μέτρα για να μειώσετε την έκθεσή σας. Επίσης μπορεί να σας χορηγηθεί αγωγή για τη θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας, πάντα σε συνάρτηση με τα συμπτώματά σας, το ιατρικό σας ιστορικό (π.χ. άσθμα), καθώς και την ηλικία σας.

Για την αλλεργική ρινίτιδα, ρινικές πλύσεις μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση της βλέννας από τη μύτη.

Θεραπείες για την αλλεργική ρινίτιδα περιλαμβάνουν μη κορτιζονούχα αποσυμφορητικά ρινικά σπρέυ ή δισκία από το στόμα. Ρωτήστε τον φαρμακοποιό σας εάν τα χάπια προκαλούν υπνηλία. Τα νέας γενιάς αντιισταμινικά έχουν πολύ μειωμένες παρενέργειες.

Σε εντονότερες αλλεργίες ο γιατρός σας θα σας συστήσει πιθανότατα κορτικοστεροειδή ρινικά σπρέι ή δισκία. Έχετε υπόψη σας πως τα κορτιζονούχα σπρεύ πρέπει συνήθως να χρησιμοποιούνται για περιορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ στα δισκία η δόση θα πρέπει να μειώνεται σταδιακά.

Εάν δεν μπορείτε να αποφύγετε τη γύρη και τα συμπτώματά σας είναι δύσκολο να ελεγχθούν μπορεί ο θεράπων ιατρός σας να σας προτείνει πλάνο ανοσοθεραπείας. Αυτό περιλαμβάνει σταδιακή απευαισθητοποίηση στα αλλεργιογόνα στα οποία είστε ευαίσθητοι, ώστε να βοηθηθεί το σώμα σας να προσαρμοστεί στους αλλεργιογόνους παράγοντες που προκαλούν την αντίδραση. Νεότερα φάρμακα περιλαμβάνουν υπογλώσσια ανοσοθεραπεία.

Photo: François Philipp

 

Παραπομπές:

Mediline Plus US National Library of Medicine https://medlineplus.gov/ency/article/000813.htm

Baroody FM, Naclerio RM. Allergy and immunology of the upper airway. In: Flint PW, Haughey BH, Lund V, et al, eds. Cummings Otolaryngology: Head & Neck Surgery. 6th ed. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders; 2015:chap 38.

Corren J, Baroody FM, Pawankar R. Allergic and nonallergic rhinitis. In: Adkinson NF Jr, Bochner BS, Burks AW, et al, eds. Middleton’s Allergy: Principles and Practice. 8th ed. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders; 2014:chap 42.

Seidman MD, Gurgel RK, Lin SY, et al. Guideline Otolaryngology Development Group, AAO-HNSF. Clinical practice guideline: allergic rhinitis. Otolaryngol Head Neck Surg. 2015; 152(1 Suppl):S1-S43. PMID: 25644617 www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25644617.

Photos: Elvis Kennedy https://www.flickr.com/photos/elviskennedy/5937351654/in/photolist-a3EtMY-nqecf5-faq5yy-cQbM7m-bu3YV9-8zM5yS-s2yUNA-5mJ4DP-p9V7UL-a1WwFB-2PxPnF-5bxFXb-bGXLQe-6wbuyX-aomE7g-4DFRuN-84bwyY-gky7gT-8XJ5Nm-8Dhb8A-au7sMG-a3iv1J-o7WwLe-nQtPhx-o9KbmK-nQrUmB-nQsMjr-o5V9dy-o5TFoU-nQs4eg-xjFzjA-9d9Upg-nHHtfq-sBVi3g-s1tpS7-86zZ8S-dgYpAi-RNGBUd-nQtxLA-o9Hy1a-o7QNJs-o7XXMK-cwYavL-o7EsL8-zZ6GFL-otih72-o5VmzY-nQshpo-o7CY3D-nQrXLx

Βασίλης Βασιλείου

Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη, έπαιξα μπάλα στην αυλή της Αγίας Σοφίας, μπάσκετ στην Ικτίνου. Αγαπώ τα ταξίδια, ιδιαίτερα όσα δεν έχω κάνει ακόμα, το Ασύρτικο Σαντορίνης, το Côte-d'Or και το Barolo. Έχω τερματίσει Ironman Triathlon Full Distance και όταν δεν εργάζομαι στο φαρμακείο μου, στην οδό Μητροπόλεως 113 στη Θεσσαλονίκη, θα με πετύχετε να προετοιμάζομαι για τον επόμενο, κατά πάσα πιθανότητα αδιανόητο, αθλητικό στόχο.

Χωρίς σχόλια

Το σχόλιο σας