Νάουσα. Ένα ταξίδι στην καρδιά του ξινόμαυρου.

Για τους λάτρεις του κρασιού ένα ταξίδι στη Νάουσα,  την επίσημη αγαπημένη του Ξινόμαυρου, είναι κάτι σαν το ετήσιο ραντεβού παλιών φίλων. Και στην πραγματικότητα είναι ακριβώς αυτό, γιατί πέρα από τον τρύγο, τις νέες οινοποιήσεις, τα παλιά ή νέα βαρέλια, το wine pairing, κατ’ αρχής συναντάς αγαπημένους φίλους.

Νάουσα λοιπόν πόλη του οίνου 8 με 10 Δεκεμβρίου 2017 και ήμασταν και πάλι όλοι εκεί. Κωστής Δαλαμάρας, Μάρκος Μαρκοβίτης, Σταύρος Κόκκινος, Ηλίας από το κτήμα Φουντή, Πέτρος Κόκκαλης, η Χαρούλα φυσικά κι ο Χριστόφορος και πόσοι άλλοι.


Τι είδαμε;

  • Μια εξαιρετική οργάνωση, τρίτη κατά σειρά βελτιωμένη σε όλα τα επίπεδα. Χώρος, σεμινάρια, τυφλές δοκιμές, γευστικά τεστ.
  • Το τοπίο της Νάουσας μοναδικό, ένας καμβάς χρωμάτων, πρωινή πάχνη, καφεκίτρινα φύλλα, λωτοί, ροδακινιές, ομίχλη.


Τι μάθαμε;

  • Απλή, Magnum ή Jeroboam. Για να εξηγούμαστε φιάλη 750ml, 1500ml ή 3000ml. Και τελικά ναι οι διαφορετικές φιάλες παίζουν ρόλο, ιδιαίτερα σε κρασιά παλαίωσης. Εντύπωση μας έκανε η ετικέτα Ξινόμαυρο της Αργατίας 2005. Η Magnum φιάλη αναδεικνύει δώδεκα χρόνια μετά εξαιρετική δύναμη και μια φοβερή παλέτα ώριμων σκούρων φρούτων και συμπύκνωσης.
  • Το 2017 ήταν εξαιρετική χρονιά για τη Νάουσα. Άγουρη ακόμα αλλά με δείγματα γραφής ήδη από τα νεοεμφιαλωθέντα κρασιά
  • Το νέο προφίλ του Ξινόμαυρου είναι εξίσου γοητευτικό με το old school rustique style. Περισσότερο φρούτο, λιγότερο ξύλο, μεγαλύτερη συμπύκνωση και πιο γεμάτο σώμα, πάντα όμως με τις ίδιες τρομερές οξύτητες και πάντα εκπληκτικό στη μύτη. 


Wine Pairing.

To Ξινόμαυρο αγαπά το κυνήγι. Κι ο χειμώνας αγαπά το τζάκι. Αν βρεθείτε στη Νάουσα και σε απόσταση 5 χιλιομέτρων, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το εστιατόριο Χάραμα στο Αρκοχώρι.

 [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Βασίλης Βασιλείου

Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη, έπαιξα μπάλα στην αυλή της Αγίας Σοφίας, μπάσκετ στην Ικτίνου. Αγαπώ τα ταξίδια, ιδιαίτερα όσα δεν έχω κάνει ακόμα, το Ασύρτικο Σαντορίνης, το Côte-d'Or και το Barolo. Έχω τερματίσει Ironman Triathlon Full Distance και όταν δεν εργάζομαι στο φαρμακείο μου, στην οδό Μητροπόλεως 113 στη Θεσσαλονίκη, θα με πετύχετε να προετοιμάζομαι για τον επόμενο, κατά πάσα πιθανότητα αδιανόητο, αθλητικό στόχο.

Χωρίς σχόλια

Το σχόλιο σας