Καλοκαίρι και μύκητες

Οι μύκητες των ποδιών και των νυχιών μας ταλαιπωρούν συχνότερα.  Αιτία η έντονη εφίδρωση, η άμμος, το κολυμβητήριο.

Που κρύβονται; Οι μύκητες είναι μικροσκοπικοί οργανισμοί που δεν χρειάζονται το φως του ήλιου για να επιβιώσουν. Μερικοί μύκητες έχουν ευεργετικές χρήσεις. Άλλοι προκαλούν ασθένειες και λοίμωξεις. Οι μύκητες ζουν σε ζεστά, υγρά περιβάλλοντα, συμπεριλαμβανομένων των πισίνων και των ντους. Μπορούν να εισβάλουν στο δέρμα σας από οπές τόσο μικροσκοπικές που δεν μπορείτε να τις. Μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα αν τα νύχια σας συχνά εκτίθενται σε θερμές και υγρές συνθήκες.

Τι προκαλούν; Καθώς η μυκητιασική λοίμωξη γίνεται βαθύτερη, ο μύκητας των νυχιών μπορεί να προκαλέσει αποχρωματισμό του νυχιού σας, πάχυνση και θρυμματισμό στην άκρη. Τα δάχτυλα των ποδιών συνήθως έχουν μικρότερη ροή αίματος από ότι τα δάχτυλα, καθιστώντας πιο δύσκολο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού σας να ανιχνεύσει και να σταματήσει τη μόλυνση.

Τι να κάνετε φυσικά;
Apivita αιθέριο έλαιο tea tree.
Βάμμα Spilanthes της Vogel για εξωτερική τοπική εφαρμογή στις μολυσμένες περιοχές.
Προστατευτικό λάδι και κρέμα με αντιμυκητιασική δράση για νύχια και δέρμα της Gehwol. Προστατεύει αποτελεσματικά από τους μύκητες, ενώ περιποιείται τα νύχια και το γύρω δέρμα στα δάχτυλα ποδιών και χεριών.

Επίσης φροντίστε να φοράτε κάλτσες και παπούτσια που να μην εμποδίζουν τον εξαερισμό και να απορροφούν την εφίδρωση. Αποφύγετε να περπατάτε ξυπόλυτοι σε υγρούς κοινόχρηστους χώρους, όπως πισίνες, γυμναστήρια και ντους. Περιποιηθείτε ιδιαίτερα τα πόδια σας και τα νύχια ιδιαίτερα, εάν υπάρχουν τραύματα του δέρματος ή των νυχιών, ψωρίαση, διαβήτης, προβλήματα κυκλοφορίας ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Βασίλης Βασιλείου

Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη, έπαιξα μπάλα στην αυλή της Αγίας Σοφίας, μπάσκετ στην Ικτίνου. Αγαπώ τα ταξίδια, ιδιαίτερα όσα δεν έχω κάνει ακόμα, το Ασύρτικο Σαντορίνης, το Côte-d'Or και το Barolo. Έχω τερματίσει Ironman Triathlon Full Distance και όταν δεν εργάζομαι στο φαρμακείο μου, στην οδό Μητροπόλεως 113 στη Θεσσαλονίκη, θα με πετύχετε να προετοιμάζομαι για τον επόμενο, κατά πάσα πιθανότητα αδιανόητο, αθλητικό στόχο.

Χωρίς σχόλια

Το σχόλιο σας