Ευτυχισμένα Χριστούγεννα

Οι ημέρες των Χριστουγέννων είναι ημέρες χαράς, αγάπης, οικογένειας, και «κάποιας» υπερβολής στο ποτό και το φαγητό. Ας δούμε πολύ σύντομα τι μπορούμε να κάνουμε, για να προστατευθούμε με φυσικό τρόπο, χρησιμοποιώντας τέσσερα απλά καθημερινά βότανα, από αυτές τις «μικρές παρασπονδίες». Το γαιδουράγκαθο, το αγριοράδικο και η αγκινάρα, βότανα που όλοι μας γνωρίζουμε καλά, αλλά και το κάπως πιο εξωτικό μπόλντο.

Το γαϊδουράγκαθο (Silybum marianum) χρησιμοποιείται εδώ κι εκατοντάδες χρόνια ως θεραπευτικό μέσο για μια ποικιλία παθήσεων, ιδιαίτερα του ήπατος, των νεφρών, και της χοληδόχου κύστης. Επιστημονικές μελέτες δείχνουν η  σιλυμαρίνη, το κύριο φλαβονοειδές στο γαϊδουράγκαθο έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και προστατεύει το συκώτι από τις τοξίνες, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων φαρμάκων, όπως ακεταμινοφαίνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει βλάβη του ήπατος σε υψηλές δόσεις. Το γαϊδουράγκαθο (γάλα γαϊδουράγκαθου, milk thistle) συχνά προτείνεται ως θεραπεία για την αλκοολική ηπατίτιδα και την αλκοολική κίρρωση, καθώς μελέτες δείχνουν ότι το γάλα γαϊδουράγκαθου βελτιώνει τη λειτουργία του ήπατος και αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με κίρρωση ή χρόνια ηπατίτιδα.  Το γαϊδουράγκαθο είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση ηπατικών νόσων, στις οποίες περιλαμβάνονται το λιπώδες ήπαρ, η οξεία και χρόνια ηπατίτιδα, οι βλάβες από τα φάρμακα και την έκθεση σε τοξικά χημικά. Ενεργεί αποτελεσματικότερα στα κύτταρα του ήπατος που έχουν υποστεί βλάβη1.

Το γαϊδουράγκαθο βοηθάει επίσης στην ανάπλαση των κατεστραμμένων ηπατικών κυττάρων καθώς προάγει την επισκευή του ήπατος με την ανάπτυξη νέων κυττάρων, επαναφέροντάς το στη φυσιολογική λειτουργία του. Παράλληλα, το βότανο έχει την ικανότητα να εξουδετερώνει τα τοξικά συστατικά που κατορθώνουν να διεισδύουν στο εσωτερικό των κυττάρων, ενεργοποιώντας ταυτόχρονα την ανάπλαση των κατεστραμμένων ιστών.

Το δραστικό ηπατοπροστατευτικό συστατικό του είναι η σιλυμαρίνη, το οποίο στην πραγματικότητα αποτελείται από μια ομάδα φλαβονοειδών (σιλιμπινίνη, σιλιδιανίνη, και σιλικριστίνη), τα οποία θεωρείται ότι βοηθούν τα κύτταρα του ήπατος στην αποκατάσταση από το αλκοόλ και άλλες τοξικές ουσίες. Προϊόντα από γάλα γαϊδουράγκαθου μπορείτε να βρείτε ως τιτλοδοτημένα χάπια ή βάμματα

Πικραλίδα  ή Αγριοράδικο ή Ταράξακο (Taraxacum officinale)

Το πολύ γνωστό μας αγριοράδικο ή πικραλίδα, είναι στην πραγματικότητα πολύ πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β, C και D, καθώς και ανόργανα στοιχεία, όπως  σίδηρος, κάλιο και ψευδάργυρος. Παραδοσιακά, η πικραλίδα έχει χρησιμοποιηθεί ως διουρητικό, σε ηπατικά προβλήματα και υψηλή αρτηριακή πίεση. Χρησιμοποιείται ως ήπιο διεγερτικό της όρεξης, λόγω της πικράδας, που προάγει την έκκριση γαστρικού υγρού. Η ρίζα της μπορεί να δράσει και ως ήπιο καθαρτικό. Υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της λειτουργίας του ήπατος και της χοληδόχου κύστης. Επίσης έρευνες, σε αρχικά στάδια, δείχνουν ότι η πικραλίδα μπορεί να βοηθήσει στην ομαλοποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και σε χαμηλότερη ολική χοληστερόλη και τριγλυκερίδια, καθώς και σε αύξηση της HDL (καλής) χοληστερόλης, όπως και  στην καταπολέμηση των φλεγμονών2.

Η Αγκινάρα (Cynara Scolymus), έχει χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή ιατρική για αιώνες ως θεραπευτικό του ήπατος και της χοληδόχου κύστης, όπως και σε περιπτώσεις διαβήτη, υψηλής χοληστερόλης, υπέρτασης, αναιμίας, διάρροιας και ουρικής αρθρίτιδας. Η αγκινάρα χρησιμοποιείται για να αυξήσει την παραγωγή χολής στο ήπαρ, ενώ αυξάνει τη ροή της χολής από τη χοληδόχο κύστη, και τη συσταλτική δύναμη του χοληδόχου πόρου σε  ηπατικές διαταραχές. Η αγκινάρα συχνά χρησιμοποιείται ως φυσική ενίσχυση για τη μείωση της χοληστερόλης, όπως έχουν αποδείξει και επιστημονικές έρευνες3. Τιτλοδοτημένα σκευάσματα μπορείτε να βρείτε φυσικά στα φαρμακεία, τα οποία χορηγούνται κατά της υψηλής χοληστερόλης, σε προβλήματα πεπτικών προβλημάτων και σε διαταραχές του ήπατος.

Μπόλντο (Pneumus boldus)

Το Μπόλντο είναι ένα φυτό το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στην παραδοσιακή λαϊκή ιατρική, ιδιαίτερα της λατινικής Αμερικής σε  προβλήματά του ήπατος, του εντέρου και της χοληδόχου κύστης. Επίσης, για να αποβάλει τα σκουλήκια του εντέρου, την αϋπνία, τους ρευματισμούς, την κυστίτιδα, την ηπατίτιδα, ενώ  θεωρείται και καλό  τονωτικό. Μελέτες έχουν αποδείξει την προστατευτική του δράση κατά της λιπιδικής υπεροξείδωσης στο ήπαρ4.

[1]. Flora K1, Hahn M, Rosen H, Benner K. Milk thistle (Silybum marianum) for the therapy of liver disease. Am J Gastroenterol. 1998 Feb;93(2):139-43.

[2]. University of Maryland. Department of Medicine.  http://umm.edu/health/medical/altmed/herb/dandelion

[3]. Bundy R, Walker AF, Middleton RW, Wallis C, Simpson HC. Artichoke leaf extract (Cynara scolymus) reduces plasma cholesterol in otherwise healthy hypercholesterolemic adults: a randomized, double blind placebo controlled trial. Phytomedicine. 2008 Sep;15(9):668-75. doi: 10.1016/j.phymed.2008.03.001.

[4]. Fernández J1, Lagos P, Rivera P, Zamorano-Ponce E. Effect of boldo (Peumus boldus Molina) infusion on lipoperoxidation induced by cisplatin in mice liver. Phytother Res. 2009 Jul;23(7):1024-7. doi: 10.1002/ptr.2746.

Photo: Chad Sparkes

Βασίλης Βασιλείου

Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη, έπαιξα μπάλα στην αυλή της Αγίας Σοφίας, μπάσκετ στην Ικτίνου. Αγαπώ τα ταξίδια, ιδιαίτερα όσα δεν έχω κάνει ακόμα, το Ασύρτικο Σαντορίνης, το Côte-d'Or και το Barolo. Έχω τερματίσει Ironman Triathlon Full Distance και όταν δεν εργάζομαι στο φαρμακείο μου, στην οδό Μητροπόλεως 113 στη Θεσσαλονίκη, θα με πετύχετε να προετοιμάζομαι για τον επόμενο, κατά πάσα πιθανότητα αδιανόητο, αθλητικό στόχο.

Χωρίς σχόλια

Το σχόλιο σας