Αισθητική χειρουργική. Μαθαίνω κι αποφασίζω

Βλεφαροπλαστική

Όταν κοιτάζουμε ένα πρόσωπο, το πρώτο πράγμα που παρατηρούμε είναι τα μάτια. Εξεσημασμένη περίσσεια δέρματος ή λίπους και πτώση βλεφάρων ή φρυδιών προσδίδουν μιαν όψη ‘κουρασμένη’. Τα βλέφαρα είναι από τα πρώτα σημεία του προσώπου που δείχνουν σημάδια γήρανσης λόγω της χαλαρότητας και της λεπτότητας του δέρματος στην συγκεκριμένη περιοχή.

Η βλεφαροπλαστική αναφέρεται στο σύνολο των χειρουργικών επεμβάσεων που αντιμετωπίζουν αυτά τα σημάδια και είναι στις μέρες μας μια επέμβαση ρουτίνας.

ΤΕΧΝΙΚΗ
Η επέμβαση διενεργείται υπό τοπική αναισθησία και κρατά από μία (άνω ή κάτω βλεφαροπλαστική) εως δύο (άνω και κάτω βλεφαροπλαστική) ώρες. Στην άνω βλεφαροπλαστική αφαιρείται η περίσσεια δέρματος και λίπους, ενώ στην κάτω το επιπλέον λίπος δεν αφαιρείται αλλά συνήθως αναδιανέμεται για να καλύψει τους ‘μαύρους κύκλους’. Οι τομές συρράπτονται με πολύ λεπτά ράμματα, τα οποία αφαιρούνται την 5η-6η ημέρα μετεγχειρητικά.

Η περίοδος ανάρρωσης είναι σχετικά σύντομη, μετά την οποία τα μάτια ανακτούν μιαν όψη πιο νεανική και ξεκούραστη, ενώ το απότέλεσμα διαρκεί κατά μέσο όρο μια δεκαετία.

ΚΟΣΤΟΣ
Το κόστος της βλεφαροπλαστικής συμπεριλαμβάνει τα έξοδα χειρουργείου και την αμοιβή ιατρών, καθορίζεται από την διάρκεια της επέμβασης (αναλόγως της εκάστοτε δυσμορφίας) και είναι σαφώς προσαρμοσμένο στις συνθήκες των καιρών και συνεπώς προσιτό για τους περισσότερους ενδιαφερόμενους.

Ρινοπλαστική

Όντας στο κέντρο του προσώπου, η μύτη παίζει καθοριστικό ρόλο στην εικόνα που σχηματίζουν οι άλλοι για εμάς. Διαμέσου της μύτης αναπνέουμε, συνεπώς και ο λειτουργικός της ρόλος είναι εξίσου σημαντικός. Ως εκ τούτου δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η ρινοπλαστική είναι η πιο συχνή αισθητική επέμβαση στους άνδρες και μεταξύ των συχνότερων στις γυναίκες.

ΤΕΧΝΙΚΗ
Υπάρχουν δύο τύποι ρινοπλαστικής, η ανοικτή και η κλειστή, αναλόγως με τις απαιτήσεις κάθε περίπτωσης. Η επέμβαση διενεργείται με γενική αναισθησία και διαρκεί 2-4 ώρες. Μετεγχειρητικά ο/η ασθενής φέρει έναν νάρθηκα για 7 ημέρες, το οίδημα υποχωρεί σε 10 περίπου ημέρες, ενώ το τελικό αποτέλεσμα γίνεται ορατό μετά τους πρώτους έξι μήνες.

Κάθε ρινοπλαστική πρέπει να αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα. Τελικός στόχος είναι μια μύτη λειτουργική και αρμονική με το πρόσωπο του/ της κάθε ασθενούς.

ΚΟΣΤΟΣ
Το κόστος της ρινοπλαστικής είναι πολυπαραγοντικό και συναρτάται από το είδος της (ανοικτή- κλειστή), την διάρκεια του χειρουργείου και την προς αποκατάσταση δυσμορφία/ δυσλειτουργία.

Photo: Arturo De Albornoz

Ευάγγελος Ακτσαλής

Γεννήθηκα, μεγάλωσα και σπούδασα Ιατρική στη Θεσσαλονίκη. Πριν πεθάνω σε αυτήν, πρόλαβα και φυγοκεντρήθηκα στην Κρήτη για Αγροτικό, στην Αγγλία και την Αθήνα για ειδίκευση στην Πλαστική Χειρουργική και στην Ιταλία, την Ισπανία και το Βέλγιο για εξειδίκευση πάνω σε αυτό που με αρέσει να κάνω περισσότερο, την Αισθητική Χειρουργική προσώπου και μαστού. Μάρτυς μου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πλαστικής, Επανορθωτικής & Αισθητικής Χειρουργικής (E.B.O.P.R.A.S.), του οποίου είμαι διπλωματούχος από το 2011. Από το 2012 διατηρώ ιατρεία σε Θεσσαλονίκη (εξ ου και Ηρακλής) και Σέρρες (άριστος ακανές). Οι δυο μου κόρες είναι η αξεπέραστη πηγή έμπνευσης σε ό, τι κάνω.

Χωρίς σχόλια

Το σχόλιο σας